Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ. Η συνέχεια της τραγωδίας Οιδίπους Τύραννος.

ΟΙΔΊΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΏ (αρ.στίχων 1.779)

Ο Λάιος ο βασιλιάς της Θήβας σκοτώνεται από τον Οιδίποδα. (οι εκδοχές που διαπληκτίστηκαν είναι πολλές).Μετά το φόνο του πατέρα του, ο Οιδίποδας φτάνει στη Θήβα. Στο όρος Φίκιον λύνει το αίνιγμα του τέρατος που τρομοκρατούσε όλη τη περιοχή. Το τέρας αυτό ήταν η Σφίγγα. Ο Κρέων ο αδερφός της Ιοκάστης που εκτελούσε χρέη βασιλιά Μετά το θάνατο του Λάιου κρατάει το λόγο του. Ο Οιδίποδας ακολουθώντας το πεπρωμένο του θα γίνει βασιλιάς της Θήβας και θα πάρει για γυναίκα του την Ιοκάστη, δηλαδή τη μητέρα του χωρίς να το ξέρει. Όπως δεν ήξερε ότι ο Λάιος ήταν πατέρας του.

Ο ΟΙΔΊΠΟΔΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ.

Από το γάμο του Οιδίποδα με την Ιοκάστη προέρχονται τέσσερα παιδιά:οι γιοί, Ετεοκλής και Πολυνίκης και οι κόρες, Αντιγόνη και Ισμήνη. Η ζωή περνούσε ήσυχα όλα πηγαίνουν καλά όσπου ή εκδίκηση των θεών έπεσε βαρειά πάνω στη Θήβα. (Πολύ νωρίς το θυμήθηκαν!)Η γη δεν έδινε πια κανένα καρπό, άνθρωποι και ζώα πεθαίνουν στις κοιλιές των μανάδων τους προτού γεννηθούν. Ξέσπασε λοιμός που αποδεκάτιζε τους πολίτες.

Ο Οιδίποδας άρχισε να αναζητά την αιτία της συμφοράς και την αλήθεια. Έστειλε τον Κρέοντα στους Δελφούς να ρωτήσει πως θα σταματήσει το κοινό. Η Πυθία απάντησε ότι για να σταματήσει το κακό έπρεπε να εκδιωχθεί από την πόλη ο φονιάς του Λάιου.

Ποιος όμως ήταν ο φονιάς; .Ο βασιλιάς υποσχέθηκε ότι αν παρουσιαζόταν μόνος του θα τον άφηνε ελεύθερο να φύγει χωρίς να τιμωρηθεί. Επειδή όμως δεν εμφανιζόταν κανείς, ο Οιδίποδας κάλεσε τον μάντη Τειρεσία ο οποίος αρχικά αρνιόταν να αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβαινε. Με την επιμονή όμως του Οιδίποδα και την κατηγορία ότι ο μάντης ήταν μπλεγμένος στο φόνο, ο Τειρεσίας φανέρωσε το φοβερό μυστικό. Ο Οιδίποδας αφού έψαξε τις λεπτομέρειες τότε μόνο θα συνειδητοποιήσει ότι πατέρας του ήταν ο Λάιος και η γυναίκα του που έκανε τα τέσσερα παιδιά ήταν η μητέρα του. Η αποκάλυψη των ακούσιων εγκλημάτων του Οιδίποδα είχε φοβερές συνέπειες. Η Ιοκάστη πήγε και κρεμάστηκε,ο Οιδίποδας τυφλώθηκε με τα ίδια του τα χέρια και αποπέμφθηκε ως μίασμα από τη Θήβα. Ο σοφός άλλοτε σωτήρας της Θήβας, τραγική πλέον φυσιογνωμία εγκαταλείπει την πόλη,μαζί με την κόρη του την Αντιγόνη.

Ύστερα από μεγάλη περιπλάνηση, τυφλός και ντυμένος με φτωχικά ρούχα φθάνει στο πανέμορφο προάστιο των Αθηνών, στο δήμο του Ιππείου Κολωνού, κοντά στο ιερό των Ευμενίδων (δηλαδή των Ερινύων).Ο Οιδίποδας ζητά από την Αντιγόνη να μάθει πληροφορίες για το μέρος, στο οποίο βρίσκονται.

Η Αντιγόνη βλέπει ένα Άλσος με δάφνες, ελιές και περικοκλάδες, όπου κελαηδούν τα αηδόνια, 《ένα ιερό τόπο καθώς φαίνεται 》Στο μεταξύ πλησιάζει ένας περαστικός Κολωνιάτης που τον πληροφορεί ότι ο τόπος στον οποίο έχουν καταλύσει είναι ιερός, καθώς είναι αφιερωμένος στις σεβάσμιες και και φοβερές θεές Ερινύες.

(Οι Ερινύες στην ελληνική μυθολογία ήταν μυθικές χθόνιες θεότητες που κυνηγούσαν όλους όσοι είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης των πραγμάτων).

Επειδή οι κάτοικοι του ζητούσαν να φύγει,εκείνος επικαλούμενος τη φιλοξενία των Αθηναίων, ζήτησε να μιλήσει στο βασιλιά Θησέα και τόνισε ότι η πόλη θα ευεργρθεί από την παρουσία του. Ο Θησέας τον σεβάστηκε και δέχτηκε να προστατεύσει τον αδύναμο πλέων τυφλό βασιλιά.

Είχε γίνει γνωστός και ένας χρισμός του μαντείου των Δελφών ότι ο Οιδίποδας μετά από τόσες συμφορές είχε την συμπάθεια των θεών και μπορούσε να κάνει ανίκητη την πόλη στην οποία βρισκόταν ζωντανός η νεκρός. Ο Οιδίποδας ζήτησε από τον Θησέα να τον φιλοξενεί οσο θα ζει και να του επιτρέψει να ταφεί στο σημείο που θα του υποδείκνυε, λέγοντάς του ότι η παρουσία του και η ταφή του στο χώμα των Αθηνών θα έφερνε ευδαιμονία στους Αθηναίους. Όταν έφτασε το τέλος της ζωής του οι θεοί τον προειδοποίησαν με βροντές και ο Οιδίποδας κάλεσε τον Θησέα για να του δείξει μόνο σ’αυτόν το μέρος που θα γινόταν η ταφή του. Κάθε άρχοντας θα έλεγε στον επόμενο το μυστικό και έτσι η Αθήνα θα ήταν ανίκητη.

Ο Οιδίποδας ηρωποιείται και καθιερώνεται ως προστάτης της Αττικής γης. Θα κλείσω με αυτή τη δύσκολη περίληψη των 1779 στίχων λέγοντας για τον Όμηρο που αναφέρει ότι γίνονταν στη Θήβα επιτάφιοι αγώνες προς τιμή του Οιδίποδα. Πρέπει άραγε να βγάλουμε το συμπέρασμα, ότι είχαν έναποθέσει τις στάχτες του γιου του Λάιου σε αυτή τη πόλη;

Τι έγινε μετά το θάνατο του Οιδίποδα; (το όνομα ετυμολογείται από το ρήμα οιδώ 《πρήζομαι》και το ουσιαστικό πους 《πόδι》,οπότε η αρχική του σημασία είναι 《αυτός που έχει πρησμένα πόδια》).

Ίσως να μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο. Αλλά αυτό μπόρεσα αυτό έκανα.

Ο ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ ΚΑΙ Η ΣΦΙΓΓΑ. (Μουσείο Βατικανού).

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: