Η έκφραση της αιμοσφαιρίνης από τα κερατινοκύτταρα αντιπροσωπεύει έναν ενδογενή αμυντικό μηχανισμό κατά της γήρανσης του δέρματος και του καρκίνου του δέρματος.
Οι ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά ότι η αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια όπου δεσμεύει το οξυγόνο, υπάρχει επίσης στην επιδερμίδα, τον πιο εξωτερικό ιστό του σώματός μας.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Investigative Dermatology, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τις ιδιότητες του προστατευτικού εξωτερικού στρώματος του δέρματός μας.
Αυτή η έρευνα παρακινήθηκε από μια περιέργεια για το πώς η επιδερμίδα προστατεύει το ευαίσθητο σώμα μας από το περιβάλλον και ποια απροσδόκητα μόρια εκφράζονται στην επιδερμίδα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν την πρωτεΐνη αιμοσφαιρίνη α στα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας και στους θύλακες των τριχών. Αυτά τα απροσδόκητα στοιχεία προσθέτουν μια νέα πτυχή στην κατανόηση της λειτουργίας των αμυντικών μηχανισμών του δέρματός μας.
Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Masayuki Amagai, από το University School of Medicine, στο Τόκιο, εξηγεί: «Η επιδερμίδα αποτελείται από κερατινοποιημένο στρωματοποιημένο πλακώδες επιθήλιο, το οποίο αποτελείται κυρίως από κερατινοκύτταρα. Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει την έκφραση διαφόρων γονιδίων με προστατευτικές λειτουργίες στα κερατινοκύτταρα κατά τη διαφοροποίησή τους και το σχηματισμό του εξωτερικού φραγμού του δέρματος. Ωστόσο, άλλα γονίδια που σχετίζονται με τον φραγμό διέφευγαν από προηγούμενη ανίχνευση λόγω δυσκολιών απόκτησης επαρκείς ποσότητες απομονωμένων τελικώς διαφοροποιημένων κερατινοκυττάρων για ανάλυση μεταγραφομετρίας»”
Η αιμοσφαιρίνη δεσμεύει αέρια όπως το οξυγόνο, το διοξείδιο του άνθρακα και το μονοξείδιο του αζώτου και είναι φορέας σιδήρου μέσω του συμπλέγματος της αίμης. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν την επιδερμική αιμοσφαιρίνη πρωταρχικό υποψήφιο για αντιοξειδωτική δράση και πιθανώς άλλους ρόλους στη λειτουργία φραγμού.
Ο καθηγητής Amagai συνεχίζει: «Διεξάγαμε μια συγκριτική μεταγραφική ανάλυση ολόκληρης και της άνω επιδερμίδας, τα οποία διαχωρίστηκαν ενζυματικά ως κυτταρικά φύλλα από το δέρμα του ανθρώπου και του ποντικού. Ανακαλύψαμε ότι τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης ήταν πολύ ενεργά στο άνω μέρος του. Για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας, χρησιμοποιήσαμε ανοσόχρωση για να απεικονίσουμε την παρουσία της αιμοσφαιρίνης α στα κερατινοκύτταρα της άνω επιδερμίδας».
Η μελέτη έδειξε ότι η επιδερμική αιμοσφαιρίνη ρυθμίστηκε προς τα πάνω από το οξειδωτικό στρες και ανέστειλε την παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου σε καλλιέργειες ανθρώπινων κερατινοκυττάρων.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αιμοσφαιρίνη α προστατεύει τα κερατινοκύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προέρχεται από εξωτερικές ή εσωτερικές πηγές, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και η βλάβη λειτουργία, αντίστοιχα.