Το 2018 αγρότης στην Κρήτη πάρκαρε το αυτοκίνητό του. Επέλεξε ένα σκιερό σημείο κάτω από ένα δέντρο στην ιδιοκτησία του έξω από το Κεντρί. Σε μια τρομακτική στιγμή, η γη κάτω από το όχημά του βυθίστηκε αλλά ο αγρότης κατάφερε να οδηγήσει προς ασφάλεια. Περίεργος, γύρισε πίσω και έμεινε έκπληκτος βλέποντας τα απομεινάρια από κάτι αρχαίο πολύ πιο κάτω.
Οι αρχαιολόγοι ήταν εκστασιασμένοι. Αποδείχθηκε ότι ήταν ένας ανενόχλητος Μινωικός τάφος (1400-1200 π.Χ.). Λείπει μεγάλο μέρος της ιστορίας του Μινωικού πολιτισμού. Αυτό κάνει κάθε ιστοσελίδα που δεν έχει λεηλατηθεί πολύ πολύτιμο. Μόλις ληστευτεί ένα μέρος, πολλά από τα τεχνουργήματα χάνουν το περιεχόμενο τους, ακόμα και αυτά που μένουν πίσω.
Αυτός ο τάφος ήταν μια υπόγεια υπόθεση σκαλισμένη από ασβεστόλιθο σε τρεις περιοχές. Υπήρχαν δύο λάρνακες (πήλινα φέρετρα με ανάγλυφες λεπτομέρειες), το καθένα περιείχε έναν άντρα. Θάφτηκαν με πολύχρωμα και υψηλής ποιότητας κεραμικά, συμπεριλαμβανομένων 14 αμφορείς, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ζευγάρι απολάμβανε υψηλή κατάσταση στη ζωή. Οι αρχαίοι μασόνοι σφράγισαν τον τάφο και διατήρησαν το περιεχόμενο για χιλιάδες χρόνια.
.
.
Ένας μινωικός τάφος 3.400 ετών αποκαλύφθηκε σε ελαιώνα ενός ανώνυμου αγρότη κοντά στην Ιεράπετρα στο ελληνικό νησί της Κρήτης
Ο ανέγγιχτος τάφος της Εποχής του Χαλκού και οι σκελετοί στο εσωτερικό του ελπίζουμε να παρέχουν στους αρχαιολόγους πληροφορίες για τον μυστηριώδη μινωικό πολιτισμό.
Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού Ένα σκεπασμένο φέρετρο των Μινωικών χρόνων βρέθηκε στην Ιεράπετρα, Κρήτη, Ελλάδα.
Σε ένα εξαιρετικό παράδειγμα ότι βρέθηκε στο λάθος μέρος τη σωστή στιγμή, ένας Έλληνας αγρότης μόλις έκανε μια εκπληκτική αρχαιολογική ανακάλυψη.
Ένας μινωικός τάφος 3.400 ετών αποκαλύφθηκε σε ελαιώνα ενός ανώνυμου αγρότη κοντά στην πόλη της Ιεράπετρας στο ελληνικό νησί της Κρήτης. Σύμφωνα με το Cretapost, ο αγρότης προσπαθούσε να παρκάρει το αυτοκίνητό του κάτω από μια ελιά όταν ξαφνικά το έδαφος από κάτω του άρχισε να βυθίζεται.
Ο αγρότης τράβηξε το αυτοκίνητό του κάτω από το δέντρο και παρατήρησε ότι μια τεράστια τρύπα με πλάτος περίπου τέσσερα πόδια είχε ανοίξει στο σημείο που καθόταν το αυτοκίνητό του. Όταν κοίταξε στην τρύπα, ο αγρότης ήξερε ότι είχε πέσει πάνω σε κάτι ιδιαίτερο. Κάλεσε το τοπικό υπουργείο Κληρονομιάς, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, για διερεύνηση.
Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού Η τρύπα πλάτους τεσσάρων ποδιών που έγινε κατά λάθος από τον αγρότη που οδήγησε τελικά στον τάφο της Μινωικής Εποχής του Χαλκού.
Οι αρχαιολόγοι του υπουργείου ανέσκαψαν την τρύπα. Αυτό που βρήκαν στη συνέχεια δεν είχε προηγούμενο.
Ο λάκκος είχε περίπου τέσσερα πόδια πλάτος και οκτώ πόδια βάθος, χωρίστηκε σε τρία τμήματα και προφανώς ήταν ένας τάφος.
Στην πρώτη ενότητα, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα φέρετρο και μια ποικιλία από αντικείμενα. Η παρακάτω κόγχη κρατούσε ένα δεύτερο φέρετρο, 14 ελληνικά πιθάρια που ονομάζονταν αμφορείς και ένα μπολ.
Σύμφωνα με το Smithsonian.com, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ότι ο τάφος ήταν Μινωικός και της Εποχής του Χαλκού λόγω του στυλ του φέρετρου που βρήκαν. Τα τεχνουργήματα —ταφικά αγγεία και τα δύο φέρετρα— διατηρήθηκαν καλά παρά την εξαιρετικά μεγάλη ηλικία τους.
Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού Ο βαθύς λάκκος οκτώ ποδιών περιείχε δύο φέρετρα και πολλά τεχνουργήματα.
Ο τάφος σφραγίστηκε από έναν πέτρινο τοίχο και μόνο μετά από χιλιάδες χρόνια φθοράς φθαρεί αρκετά ώστε να λυγίσει κάτω από το βάρος του αυτοκινήτου του αγρότη.
«Η υποχώρηση του εδάφους ήταν αποτέλεσμα του ποτίσματος των ελαιόδεντρων της περιοχής καθώς και ενός σπασμένου σωλήνα άρδευσης», δήλωσε στο Cretapost ο Αντιδήμαρχος Τοπικών Κοινοτήτων Αγρανιανού και Τουρισμού Ιεράπετρας Αργύρης Πανταζής. «Το έδαφος είχε μερικώς υποχωρήσει και όταν ο αγρότης προσπάθησε να παρκάρει στη σκιά της ελιάς, υποχώρησε εντελώς».
Ο Πανταζής είπε επίσης ότι το γεγονός ότι ο τάφος ήταν ανέγγιχτος από κλέφτες για χιλιετίες τον καθιστά ιδανικό χώρο για να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα οι αρχαιολόγοι για τους δύο ανθρώπους που είναι θαμμένοι στον τάφο και τη ζωή για τον μινωικό πολιτισμό.
Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού Μια ματιά στο φέρετρο ενός από τους δύο Μινωίτες που είναι θαμμένοι στον τάφο 3.400 ετών.
Σύμφωνα με το Forbes, οι σκελετοί χρονολογούνται από την Υστερομινωική ΙΙΙΑ-Β περίοδο στην αρχαιολογική χρονολογία, γνωστή και ως Ύστερη Ανακτορική Περίοδος.
Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστές πολλές πληροφορίες για τον μινωικό πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους, εκτός από τα λαβύρινθια ανακτορικά συγκροτήματά τους, που παρουσιάζονται σε κλασικούς μύθους όπως ο Θησέας και ο Μινώταυρος. Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι οι Μινωίτες έφτασαν στο τέλος τους εξαιτίας μιας σειράς καταστροφικών φυσικών καταστροφών. Οι περισσότερες άλλες λεπτομέρειες της ιστορίας του Μινωικού παραμένουν ασαφείς.
Περαιτέρω ανάλυση των σκελετών και των αντικειμένων στον τάφο στην Κρήτη ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τους αρχαιολόγους να συμπληρώσουν ορισμένα κενά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον μυστηριώδη μινωικό πολιτισμό.
.
Photo credit: Nikos Petassis’s Facebook Page
.
.