Ένας ψυχολόγος του University of Buffalo έλαβε επιχορήγηση 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου για να αξιολογήσει πώς η χρήση κάνναβης επηρεάζει τους ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία, μια ταχέως εξελισσόμενη θεραπεία που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο.
Σχεδόν το 44% των καρκινοπαθών με 20 διαφορετικούς τύπους όγκων λαμβάνουν θεραπεία ανοσοθεραπείας — συγκεκριμένα, έναν συγκεκριμένο τύπο που περιλαμβάνει αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος (ICIs). Τα σημεία ελέγχου του ανοσοποιητικού είναι ένα φυσιολογικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και διέπουν την ανοσολογική απόκριση για να αποτρέψουν την καταστροφή υγιών κυττάρων.
Έως και το 40% των ασθενών με καρκίνο αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν κάνναβη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία τους. Αλλά δεν υπάρχει πολύ αυστηρή έρευνα που να διερευνά την αποτελεσματικότητα της χρήσης κάνναβης για αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με τη Rebecca Ashare, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας, Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών, κύρια ερευνήτρια της επιχορήγησης.
«Δεν υπάρχουν ουσιαστικά μακροπρόθεσμες μελέτες που να αξιολογούν τα πιθανά οφέλη και τις βλάβες του για άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με ανοσοθεραπεία για καρκίνο», εξηγεί η Ashare. «Υπάρχουν αναφορές για οφέλη σχετικά με την ανακούφιση από τον πόνο, τη βελτίωση της διάθεσης και τον περιορισμό της στέρησης ύπνου, αλλά υπάρχουν επίσης στοιχεία για σωματικές, γνωστικές και ψυχικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής χρήσης κάνναβης».
Συχνά που χρησιμοποιούνται ως θεραπεία πρώτης γραμμής, τα ICI είναι μια κοινή μορφή ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο. Γενικά, έχουν λιγότερες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία και οι ασθενείς μπορεί να βρίσκονται στη θεραπεία περισσότερο από τη χημειοθεραπεία. Αλλά η κάνναβη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να καταστείλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
«Αυτό είναι συνήθως καλό, εκτός από τις περιπτώσεις που θέλετε το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι ενεργό για την καταπολέμηση του καρκίνου, επομένως υπάρχουν ανησυχίες ότι η κάνναβη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας», λέει η Ashare. «Η απαίτηση για αποδεικτικά στοιχεία είναι σαφής και αυτό το έργο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία καθώς τόσο η ανοσοθεραπεία όσο και η χρήση κάνναβης γίνονται πιο διαδεδομένες θεραπευτικές επιλογές στην ογκολογία, αποδεκτές από πολλούς ασθενείς και γιατρούς».
Η επένδυση του NCI σε αυτή τη γραμμή έρευνας περιλαμβάνει πολλούς εταίρους.
Το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson και το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον θα συμμετάσχουν με το University of Buffalo στη στρατολόγηση συμμετεχόντων για την τριών τοποθεσιών, 12μηνη μελέτη παρατήρησης για να προωθήσουν την επιστήμη σχετικά με τα οφέλη και τις βλάβες της χρήσης κάνναβης με την πάροδο του χρόνου μεταξύ των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε θεραπεία με ανοσοθεραπεία.
Κάθε τοποθεσία θα αρχίσει να στρατολογεί 450 συμμετέχοντες που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο με ανοσοθεραπεία ICI. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες θα είναι χρήστες κάνναβης και οι άλλοι μισοί θα είναι μη χρήστες. Ο Roberto Pili, αναπληρωτής κοσμήτορας για την έρευνα για τον καρκίνο και την ολοκληρωμένη ογκολογία στη Σχολή Ιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών Jacobs, θα ηγηθεί της ογκολογικής έρευνας για το UB και το Great Lakes Cancer Care Collaborative.
Οι συμμετέχοντες δεν τυχαιοποιούνται για τις μελέτες και ο καθένας θα χρησιμοποιήσει τα δικά του προϊόντα. Η ερευνητική ομάδα θα αξιολογήσει τα οφέλη και τις βλάβες μέσω ιατρικών αρχείων, αποτελεσμάτων ασθενών και δειγμάτων αίματος σε έξι διαφορετικούς χρόνους σε μια περίοδο ενός έτους.
Το έργο είναι μέρος μιας κοινοπραξίας που χρηματοδοτείται από το NCI που θα περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη ομάδα καρκινοπαθών στη χώρα που έχει εξετάσει ποτέ τη χρήση κάνναβης σε ασθενείς με καρκίνο.
Ένας δεύτερος στόχος της επιχορήγησης είναι να εξετάσει τον ρόλο του μειονεκτήματος της γειτονιάς στα αποτελέσματα που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης και την ανοσοθεραπεία ICI.
«Θέλουμε να δούμε αν η πρόσβαση στην κάνναβη μειώνει τις ανισότητες στην υγεία», λέει η Ashare.
Ο Ashare ασχολείται με τη χρήση κάνναβης σε ασθενείς με καρκίνο εδώ και μερικά χρόνια, ξεκινώντας με τη διερεύνηση εάν η χρήση κάνναβης θα μπορούσε να έχει μια επίδραση εξοικονόμησης οπιοειδών, επιτρέποντας στους ασθενείς να μειώσουν τη δόση ή την ποσότητα των οπιοειδών που χρησιμοποιούσαν διατηρώντας παράλληλα αποτελεσματική διαχείριση του πόνου. .
Ενώ συμμετείχε σε αυτήν την έρευνα, έγινε προφανές ότι υπήρχε πολλή δουλειά για τα πιθανά οφέλη της χρήσης κάνναβης, αλλά λίγη προσοχή δόθηκε σε πιθανές παρενέργειες ή δυσμενείς επιπτώσεις.
Λέει ότι τώρα είναι η ώρα να προσπαθήσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό γνώσης.
«Έχουμε μια ισχυρή διεπιστημονική ομάδα με εξειδίκευση στη διαχείριση των συμπτωμάτων του καρκίνου, την ιατρική κάνναβη, την ισότητα στην υγεία, την ογκολογία, την ανοσολογία και την κατάχρηση ουσιών», λέει ο Ashare. «Συνολικά, αυτή η έρευνα θα έχει διαρκή αντίκτυπο στην επιστήμη της διαχείρισης των συμπτωμάτων του καρκίνου και τελικά θα βελτιώσει τη φροντίδα και την ασφάλεια των ασθενών».