Ο Μεταβολισμός της Βιταμίνης Κ: Πιθανή Συσχέτιση με Πνευμονική Βλάβη και Θρομβοεμβολή στην COVID-19

Η νόσος του κορωνοϊού 2019 (Covid-19), που προκαλείται από τον SARS-CoV-2, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την κοινωνικοοικονομική ευημερία. Η πλειοψηφία των μολυσμένων ατόμων έχει ήπια έως μέτρια συμπτώματα, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό αναπτύσσει αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω πνευμονίας. Η θρόμβωση είναι μια άλλη συχνή εκδήλωση του Covid-19 που συμβάλλει σε αρνητικά αποτελέσματα.
Η βιταμίνη Κ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργοποίηση τόσο των προ- όσο και των αντιθρομβωτικών παραγόντων στο ήπαρ και στην ενεργοποίηση της εξωηπατικά συντιθέμενης πρωτεΐνης S, η οποία φαίνεται να είναι σημαντική για την τοπική πρόληψη της θρόμβωσης. Ωστόσο, ο ρόλος της βιταμίνης Κ εκτείνεται πέρα ​​από την πήξη.
Η πρωτεΐνη Matrix Gla (MGP) είναι ένας εξαρτώμενος από τη βιταμίνη Κ αναστολέας της ασβεστοποίησης των μαλακών ιστών και της αποδόμησης των ελαστικών ινών. Σοβαρή εξωηπατική ανεπάρκεια βιταμίνης Κ καταδείχθηκε πρόσφατα σε ασθενείς με Covid-19, με υψηλά επίπεδα ανενεργού MGP να συσχετίζονται με τα ποσοστά αποδόμησης των ελαστικών ινών. Αυτό υποδηλώνει ότι η ανεπαρκής ενεργοποίηση του MGP που εξαρτάται από τη βιταμίνη Κ αφήνει τις ελαστικές ίνες απροστάτευτες έναντι της πρωτεόλυσης που προκαλείται από τον SARS-CoV-2. Σε αντίθεση με το MGP, οι ασθενείς με Covid-19 έχουν φυσιολογικά επίπεδα ενεργοποιημένου παράγοντα II, σύμφωνα με προηγούμενες παρατηρήσεις ότι η βιταμίνη Κ μεταφέρεται κατά προτίμηση στο ήπαρ για την ενεργοποίηση των προπηκτικών παραγόντων.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η ενεργοποίηση της ενδοθηλιακής πρωτεΐνης S που εξαρτάται από τη βιταμίνη Κ είναι επίσης σε κίνδυνο, η οποία θα ήταν συμβατή με ενισχυμένη θρομβογονικότητα. Λαμβάνοντας αυτά τα δεδομένα μαζί, προτείνουμε έναν μηχανισμό εξάντλησης της βιταμίνης Κ που προκαλείται από πνευμονία, που οδηγεί σε μείωση του ενεργοποιημένου MGP και της πρωτεΐνης S, επιδεινώνοντας την πνευμονική βλάβη και την πήξη, αντίστοιχα. Θα πρέπει να διεξάγονται δοκιμές παρέμβασης για να αξιολογηθεί εάν η χορήγηση βιταμίνης Κ παίζει ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του σοβαρού Covid-19.

Πηγή https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7578635/

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: