Οι πρωτοπόροι της ιατρικής κάνναβης της Γεωργίας: οι πρώτες πωλήσεις φαρμακείων στις ΗΠΑ ξεκινούν στον Βαθύ Νότο

Την Παρασκευή, o Δρ Ankit Patel θα γίνει πρωτοπόρος στη φαρμακευτική. Θα είναι ο πρώτος φαρμακοποιός που θα πουλάει νόμιμα φαρμακευτική κάνναβη από πάγκο φαρμακείου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι φοβερό», είπε ο Patel. «Είναι ιστορικό».

Το Patel’s Robins Pharmacy και δύο άλλα στην ίδια περιοχή, το Omega Pharmacy και το Allen Pharmacy Group, είναι οι πρώτοι που έλαβαν κρατική άδεια για την πώληση φαρμακευτικής κάνναβης χαμηλής περιεκτικότητας σε THC. Η THC, ή τετραϋδροκανναβινόλη, είναι το συστατικό του φυτού της κάνναβης που οι γιατροί μπορεί να προτείνουν στους ασθενείς για να βοηθήσουν στον πόνο, τη ναυτία, την αϋπνία και άλλα θέματα. Τα προϊόντα μπορεί να περιλαμβάνουν λάδι THC, βάμματα, τοπικά προϊόντα, κάψουλες και παστίλιες.

Η χρήση της κάνναβης ως φάρμακο δεν έχει δοκιμαστεί αυστηρά λόγω περιορισμών παραγωγής και των κυβερνητικών πολιτικών, με αποτέλεσμα περιορισμένη κλινική έρευνα για τον καθορισμό της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της χρήσης κάνναβης για τη θεραπεία ασθενειών.

Η Τζόρτζια θα είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ όπου τα φαρμακεία θα πωλούν φαρμακευτική κάνναβη

Το Robins Pharmacy βρίσκεται στο Warner Robins, περίπου 90 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Ατλάντα, μια περιοχή που οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως δεν θα συνδέονταν με την αιχμή της πρόσβασης στην φαρμακευτική κάνναβη. Ενώ η φαρμακευτική κάνναβη είναι νόμιμη εδώ και δεκαετίες σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, μόνο η Γεωργία επιτρέπει στα φαρμακεία να πωλούν φαρμακευτική κάνναβη. Όταν αυτός ο νόμος άλλαξε φέτος, αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από ανεξάρτητα φαρμακεία σε όλη την πολιτεία.

Η Γενική Συνέλευση της Γεωργίας ενέκρινε τη διανομή λαδιού THC χαμηλής δόσης το 2019, αλλά χρειάστηκαν χρόνια για να δημιουργήσει το κράτος τη ρυθμιστική υποδομή για την πώλησή του. Ο κυβερνήτης της Georgia Brian Kemp υπέγραψε τους κανόνες του Board of Pharmacy της Georgia τον περασμένο μήνα που άνοιξαν τον δρόμο στα φαρμακεία να πουλήσουν THC.

«Ακολουθώ τους νόμους στη Γεωργία σχετικά με την ψήφισή του και είμαι ενθουσιασμένος με αυτή τη δυνατότητα εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια», είπε ο Patel. «Όταν τελικά είπαν ότι τα ανεξάρτητα φαρμακεία θα μπορούν να το μεταφέρουν, συμπλήρωσα αμέσως το έντυπο άδειας. Ήξερα ότι έπρεπε να το πάρω αυτό».

«Είναι υπέροχο να μπορείς να τους δώσεις μια εναλλακτική επιλογή από τα συνηθισμένα παραδοσιακά σου φαρμακευτικά προϊόντα», είπε ο φαρμακοποιός Ankit Patel. Και περισσότερα φαρμακεία πιθανότατα θα συνδεθούν σύντομα.

Για να λάβουν κρατική έγκριση, τα φαρμακεία υποβάλλουν αίτηση και ακολούθουν ελέγχονται από την κρατική υπηρεσία φαρμάκων και ναρκωτικών. Οι επιθεωρητές ελέγχουν την ασφάλεια του καταστήματος, κάνουν ερωτήσεις στο προσωπικό για να δουν πόσα γνωρίζουν για τα προϊόντα και πώς να χειρίζονται τα προϊόντα. Αν περάσει το κατάστημα, τότε το κράτος θα τους χορηγήσει άδεια.

Τα φαρμακεία πρέπει να διατηρούν τα προϊόντα κάνναβης στα ράφια με τα υπόλοιπα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

«Ακριβώς όπως όλα τα άλλα «επικίνδυνα» φάρμακα», είπε ο Bill Posey, ιδιοκτήτης του Allen Pharmacy Group. «Το φάρμακο για την αρτηριακή πίεση θεωρείται επίσης ένα «επικίνδυνο» φάρμακο σε αυτή την περίπτωση. Καθημερινά πουλάμε φάρμακα που θα τα θεωρούσα πιο επικίνδυνα από την ιατρική κάνναβη».

Το φαρμακείο της Posey θα αρχίσει να πουλά τα προϊόντα χαμηλής δόσης THC τη Δευτέρα.

“Έχουμε ήδη πάρει κάποιον που θέλει να μάθει πότε μπορεί να έρθει και να κάνει μια αγορά, οπότε ξέρω ότι υπάρχει ανάγκη”, είπε ο Posey.

Ο Posey είπε ότι γνωρίζει αρκετούς γιατρούς που συνταγογραφούν φαρμακευτική κάνναβη εδώ και χρόνια, αλλά οι ασθενείς πρέπει να ταξιδέψουν εκτός πολιτείας για να την πάρουν.

«Θα είναι υπέροχο», είπε ο Posey.

Βλέπει την κάνναβη ως ένα καλό υποκατάστατο για αναλγητικά όπως τα οπιοειδή, ή τουλάχιστον οι ασθενείς θα μπορούσαν να λαμβάνουν λιγότερα οπιοειδή. Τα οπιοειδή συχνά αφήνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται αποκομμένοι. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν φαρμακευτική κάνναβη συχνά λένε ότι αισθάνονται πιο αφοσιωμένοι και μπορούν να συνεχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες.

Οι ασθενείς με παθήσεις πόνου, ορισμένα στάδια καρκίνου, δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσο του Crohn θα είναι επιλέξιμοι να αγοράσουν φαρμακευτική κάνναβη στη Γεωργία. Ο νόμος του κράτους περιορίζει τις πωλήσεις σε άτομα που πάσχουν από μία από τις 16 ασθένειες που αναφέρονται στον νόμο. Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται για την κάνναβη πρέπει να λάβουν άδεια από το γιατρό τους για να τη χρησιμοποιήσουν και πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο κράτος για κάρτα. Έδειχναν τότε αυτή την κάρτα στον φαρμακοποιό ή στον υπάλληλο στο ιατρείο για να πάρουν το προϊόν. Ο φαρμακοποιός θα σαρώσει την κάρτα για να βεβαιωθεί ότι το άτομο βρίσκεται στην κρατική βάση δεδομένων. Τα φαρμακεία της Γεωργίας δεν μπορούν να πουλήσουν σε άτομα εκτός πολιτείας. Το κατάστημα μπορεί να πουλήσει έως και 20 ουγγιές του προϊόντος και το κράτος θα παρακολουθεί την πώληση.

Το να έχεις έναν φαρμακοποιό να πουλάει κάνναβη θα έχει πλεονεκτήματα, είπε ο Δρ Τζόρνταν Ντέι, φαρμακοποιός στο Omega Pharmacy στη μικροσκοπική πόλη Omega της Τζόρτζια. Το φαρμακείο της θα αρχίσει να πουλά τα προϊόντα THC την επόμενη εβδομάδα. Οι φαρμακοποιοί μπορούν να προβλέψουν τυχόν κακές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και μπορούν να βοηθήσουν έναν ασθενή να απογαλακτίσει τα άλλα φάρμακά του που θα αντικαθιστούσε η κάνναβη.

«Θα είμαστε σε θέση να τους δείξουμε τα προϊόντα, ελπίζουμε να τους δώσουμε λίγες πληροφορίες, να μάθουμε για ποιον σκοπό θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν», είπε ο Ντέι.

«Αυτή τη στιγμή, διανύουμε έλλειψη οπιοειδών και μίλησα με όλους τους ασθενείς παυσίπονου σχετικά με αυτό και τους ενημέρωσα ότι αν αυτό είναι κάτι που τους ενδιαφέρει, είναι νόμιμο στην πολιτεία της Τζόρτζια, », είπε ο Πατέλ. «Ξέρετε, είναι πολύ πιο φυσική, λιγότερο εθιστική επιλογή από τα οπιοειδή».

Ο Patel είπε ότι δεν περιμένει μεγάλες ουρές την Παρασκευή όταν αρχίσουν οι πωλήσεις, αλλά ανυπομονεί να εκπαιδεύσει τους ασθενείς του σχετικά με τις δυνατότητες κάνναβης.

«Είναι υπέροχο να μπορείς να τους δώσεις μια εναλλακτική επιλογή από τα συνηθισμένα παραδοσιακά φαρμακευτικά προϊόντα σου», είπε ο Patel.

Μοιράσου την πληροφορία: