1) ΠΩΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΞΕΓΕΛΑΣΕ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΑ. Έναν από τους άθλους που έπρεπε να επιτελέσει ο Ηρακλής, ήταν να φέρει τα ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ, που βρίσκονταν μακριά στη χώρα του Άτλαντα. Ο Άτλας βρισκόταν έξω από τον κήπο και σήκωνε στους ώμους του τον ουρανό, τιμωρία που του είχε επιβληθεί από τον Δία, όταν κατανίκησε τους Τιτάνες (ο Άτλας ήταν ένας από τους 12 Τιτάνες που εναντιώθηκαν στον Δία). Έφτασε λοιπόν ο Ηρακλής, αλλά δεν μπήκε ο ίδιος μέσα στον κήπο, όπου φύλαγαν τα χρυσά μήλα οι νύμφες ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ και ο δράκοντας με τα 100 κεφάλια ΛΑΔΩΝΑΣ.
Συμφώνησε με τον Άτλαντα να κρατήσει για λίγο εκείνος το φορτίο του, μέχρι να του φέρει τα μήλα….Επιστρέφοντας όμως ο Άτλας, αρνήθηκε να παραδώσει τους καρπούς στον Ηρακλή και το χειρότερο: ΘΑ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ! Τότε ο Ηρακλής επιστράτευσε όλη του την ευστροφία για να μπορέσει να ξεφύγει από την αιώνα καταδίκη στην οποία τον έριξε ο Άτλας… Σοφίστηκε το εξής: άφησε τον Άτλαντα να πιστέψει ότι αποδέχτηκε τη μοίρα του και συμφωνεί να πάρει αυτός τη θέση του για πάντα….Του ζήτησε όμως μια χάρη: “κράτησε σε παρακαλώ για λίγο τον ουρανό, προκειμένου να φτιάξω ένα μαξιλάρι για το κεφάλι μου”. Ο Άτλας δέχτηκε κι ο Ηρακλής αμέσως δραπέτευσε παίρνοντας μαζί του και τα μήλα….(αρκετά αφελής και εύπιστος ο Άτλας, ευτυχώς…..)
2) ΠΕΛΟΠΑΣ : ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΑΘΕΜΙΤΟ ΤΡΟΠΟ ΝΙΚΗΣΕ ΣΕ ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΑ. Ο Πέλοπας ήταν γιος του Τάνταλου, βασιλιά της Φρυγίας. Είναι αυτός που τον τεμάχισε ο πατέρας του για να προσφερθεί ως γεύμα στους θεούς…(πρόκειται για άλλη ιστορία….). Μετά τη σχετική περιπέτειά του, ο Πέλοπας ήρθε στην Ελλάδα, στον σημερινό νομό Ηλείας. Εκεί υπήρχε η πόλη ΠΙΣΑ με βασιλιά τον ΟΙΝΟΜΑΟ. Ο Οινόμαος είχε μια κόρη, την ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΑ, την οποία κατά βάθος δεν επιθυμούσε να παντρέψει… Διακήρυττε ότι θα την έδινε ως σύζυγο σε όποιον τον νικούσε σε αρματοδρομία. Τα άλογά του όμως ήταν δώρο του θεού ΑΡΗ, είχαν θεϊκή δύναμη και αντοχή και νικούσε πάντα τον αντίπαλο και υποψήφιο γαμπρό του. Στη συνέχεια του έκοβε το κεφάλι…12 είχε αποκεφαλίσει μέχρι τότε!
Πώς όμως ο Πέλοπας τα κατάφερε να τον νικήσει; Πολύ απλά, με δωροδοκία του ηνιόχου! Ο ηνίοχος του Οινόμαου ονομαζόταν ΜΥΡΤΙΛΟΣ και ο Πέλοπας του υποσχέθηκε πως θα του έδινε το μισό βασίλειο αν κάνει την εξής δολιοφθορά(όχι “σαμποτάζ”…): να αντικαταστήσει τα καρφιά στον άξονα του εμπρόσθιου τροχού στο άρμα του βασιλιά, με κέρινα..(ή μπορεί και να μην έβαλε καθόλου). Μόλις ξεκίνησε ο αγώνας, το τέθριππο(4 άλογα) του βασιλιά αναποδογύρισε κι ο Οινόμαος σκοτώθηκε. Παντρεύτηκε την Ιπποδάμεια και έζησαν μαζί αρμονικά. Η Ιπποδάμεια έγινε μητέρα και γιαγιά ονομαστών μορφών της μυθολογίας μας. Είναι πολύ μεγάλες οι σχετικές ιστορίες…. Μόνο μερικά ονόματα θα αναφέρω που σε κάνουν να νιώθεις συναισθήματα έντονης συγκίνησης και υπερηφάνειας για τον απερίγραπτο πλούτο, τον ανεκτίμητο θησαυρό, την αδαπάνητη περιουσία αυτής της μοναδικής και ασύγκριτης ελληνικής μυθολογίας: Ατρέας – Θυέστης – Αγαμέμνονας – Μενέλαος – Ευρυσθέας…….
3) ΑΤΑΛΑΝΤΗ : ΜΕ ΠΟΙΟ ΕΦΕΥΡΗΜΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ ΑΘΕΛΑ ΤΗΣ. Η Αταλάντη ήταν ωραιότατη και περίφημη δρομέας. Απόφευγε τις συναναστροφές με άλλες παρθένες, τρόμαζε στην ιδέα του γάμου και την απέρριπτε. Επειδή όμως πολλοί ζητούσαν να την παντρευτούν, εκείνη δήλωσε ότι θα παντρευόταν εκείνον που θα κατάφερνε NA THN NIKHΣΕΙ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ…. Αλλά αν έχανε θα έπρεπε να θανατωθεί…. Αν και οι όροι ήταν βαριοί, πολλοί ήταν οι μνηστήρες και ως εκ τούτου πολλά υπήρξαν και τα θύματα…..
Ας δούμε όμως με ποιο τέχνασμα ένας νεαρός, ο ΙΠΠΟΜΕΝΗΣ, τα κατάφερε. Η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα, είχε κουραστεί από το θανάσιμο παιχνίδι της Αταλάντης. Έδωσε στον Ιππομένη ως δώρο 3 Μήλα των Εσπερίδων. Του είπε να τα χρησιμοποιήσει στη διάρκεια του αγώνα, ρίχνοντας ένα-ένα στα πλάγια. Ξεκίνησε ο συναγωνισμός…(δες τον πιν., έργο του Guildo Reni). Μετά από λίγο ο Ιππομένης πέταξε ένα μήλο και η Αταλάντη (πιστεύοντας ότι σίγουρα θα νικήσει), λοξοδρομούσε για να το πάρει [μη ξεχνάμε πως τα μήλα αυτά ήταν δώρο της γιαγιάς του Δία, της ΓΑΙΑΣ, στο γάμο του με την Ήρα και πως όποιος έτρωγε απ’ αυτά, γινόταν αθάνατος]. Κέρδιζε όμως έτσι λίγο έδαφος ο Ιππομένης, αφού η Αταλάντη επιβράδυνε. Αυτό έγινε 3 φορές, όσα και τα μήλα, με αποτέλεσμα ο Ιππομένης να κατορθώσει να νικήσει και μετά τη νίκη του να παντρευτεί την Αταλάντη….. Άδικα φοβόταν τον γάμο η Αταλάντη, γιατί τελικά το ερωτικό πάθος, η εντονότατη ερωτική επιθυμία, είχε κατακυριεύσει και τους δύο……