Τα ανθρώπινα κύτταρα αποτελούν μόνο το 43% του συνολικού αριθμού κυττάρων του σώματος.
Τα υπόλοιπα είναι μικροσκοπικοί άποικοι.
«Είναι απαραίτητα για την υγεία σας», λέει η καθηγήτρια Ruth Ley, διευθύντρια του τμήματος επιστήμης μικροβιώματος στο Ινστιτούτο Max Planck, «το σώμα σας δεν είστε μόνο εσείς».Ανεξάρτητα από το πόσο καλά πλένεστε, σχεδόν κάθε γωνιά του σώματός σας καλύπτεται από μικροσκοπικά πλάσματα. Αυτό περιλαμβάνει βακτήρια, ιούς, μύκητες και αρχαία (οργανισμοί που αρχικά είχαν ταξινομηθεί εσφαλμένα ως βακτήρια).
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτής της μικροσκοπικής ζωής βρίσκεται στα σκοτεινά θολά βάθη των εντέρων μας που στερούνται οξυγόνου.
Ο καθηγητής Rob Knight, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο, είπε στο BBC: «Είσαι περισσότερο μικρόβιο παρά άνθρωπος». Αρχικά θεωρήθηκε ότι τα κύτταρα μας ήταν περισσότερα από 10 προς ένα.
“Αυτό έχει βελτιωθεί πολύ πιο κοντά στο ένα προς ένα, επομένως η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι είστε περίπου 43% άνθρωποι εάν μετράτε όλα τα κύτταρα”, λέει.
Αλλά γενετικά είμαστε ακόμη πιο ξεπερασμένοι.
Το ανθρώπινο γονιδίωμα – το πλήρες σύνολο των γενετικών οδηγιών για έναν άνθρωπο – αποτελείται από 20.000 οδηγίες που ονομάζονται γονίδια. Αλλά προσθέστε όλα τα γονίδια στο μικροβίωμα μας μαζί και ο αριθμός θα βγει μεταξύ δύο και 20 εκατομμυρίων μικροβιακών γονιδίων.
Ο καθηγητής Sarkis Mazmanian, μικροβιολόγος από το Caltech, υποστηρίζει:
«Δεν έχουμε μόνο ένα γονιδίωμα, τα γονίδια του μικροβιώματος μας παρουσιάζουν ουσιαστικά ένα δεύτερο γονιδίωμα που αυξάνει τη δραστηριότητα του δικού μας. Αυτό που μας κάνει ανθρώπους είναι, κατά τη γνώμη μου, ο συνδυασμός του δικού μας DNA, συν το DNA των μικροβίων του εντέρου μας».
Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι μεταφέρουμε τόσο πολύ μικροβιακό υλικό χωρίς αυτό να αλληλεπιδρά ή να έχει καμία απολύτως επίδραση στο σώμα μας.
ΣΥΜΒΙΩΝΟΥΜΕ
Η επιστήμη αποκαλύπτει γρήγορα το ρόλο που παίζει το μικροβίωμα στην πέψη, στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην προστασία από ασθένειες και στην παραγωγή ζωτικών βιταμινών.
Ο καθηγητής Νάιτ είπε: «Βρίσκουμε τρόπους με τους οποίους αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μεταμορφώνουν πλήρως την υγεία μας με τρόπους που δεν φανταζόμασταν μέχρι πρόσφατα».
Είναι ένας νέος τρόπος σκέψης για τον κόσμο των μικροβίων. Μέχρι σήμερα, η σχέση μας με τα μικρόβια ήταν σε μεγάλο βαθμό σχέση πολέμου.
Μικροβιακό πεδίο μάχης
Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια ήταν τα όπλα που εξαπολύθηκαν ενάντια σε ανθρώπους όπως η ευλογιά, το Mycobacterium tuberculosis ή το MRSA.
Αυτό ήταν καλό και έσωσε μεγάλους αριθμούς ζωών.
Αλλά ορισμένοι ερευνητές ανησυχούν ότι η επίθεσή μας στους κακούς έχει προκαλέσει ανείπωτη ζημιά στα «καλά βακτήρια».
Ο καθηγητής Ley μου είπε: «Τα τελευταία 50 χρόνια έχουμε κάνει καταπληκτική δουλειά για την εξάλειψη των μολυσματικών ασθενειών.
«Όμως έχουμε δει μια τεράστια και τρομακτική αύξηση στα αυτοάνοσα νοσήματα και στις αλλεργίες.
«Εκεί που έρχεται η εργασία στο μικροβίωμα είναι να δούμε πώς οι αλλαγές στο μικροβίωμα, που συνέβησαν ως αποτέλεσμα της επιτυχίας που είχαμε στην καταπολέμηση των παθογόνων, συνέβαλαν τώρα σε ένα εντελώς νέο σύνολο ασθενειών που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Το μικροβίωμα συνδέεται επίσης με ασθένειες όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η νόσος του Πάρκινσον, εάν τα αντικαρκινικά φάρμακα λειτουργούν, ακόμη και η κατάθλιψη και ο αυτισμός…
Μαριάννα Ευαγγέλου