Οκτώ φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσετε τη δυσπεψία

 

 

Οι ημέρες των γιορτών χαρακτηρίζονται από πολλά οικογενειακά τραπέζια και εξόδους που επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες καθώς καταναλώνουμε πιο συχνά λιπαρές τροφές και σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείται δυσφορία και αίσθημα δυσπεψίας σε ανθρώπους που έχουν μια ευαισθησία στο στομάχι.

Η δυσπεψία λέγεται ότι επηρεάζει πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού και είναι ένα πρόβλημα υγείας που αφορά όλες τις ηλικίες. Δεν πρόκειται για ασθένεια αλλά μια σειρά από συμπτώματα όπως το πρήξιμο, το φούσκωμα, η ναυτία και ο πόνος στην κοιλιακή χώρα. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσπεψία καθημερινά ή ακόμα και σε κάθε γεύμα, άλλοι το βιώνουν πιο σπάνια αλλά δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να γίνει χρόνιο. Τα καλά νέα όμως είναι ότι υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι βελτίωσης των συμπτωμάτων.

Πως προκαλείται όμως η δυσπεψία;
Υπό κανονικές συνθήκες, πραγματοποιείται μια υγιής περισταλτικότητα κατά την κατανάλωση της τροφής. Η περισταλτικότητα αυτή είναι η ακούσια συστολή και χαλάρωση των μυών που ωθούν τη τροφή μέσω του οισοφάγου στο στομάχι και το έντερο. Όταν η περισταλτικότητα δεν λαμβάνει χώρα με τον βέλτιστο τρόπο επιβραδύνεται η επεξεργασία της τροφής στο πεπτικό σύστημα και προκαλείται δυσπεψία.

Ποιες είναι οι αιτίες;
Οι πιο συνήθεις αιτίες δυσπεψίας περιλαμβάνουν τις τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, την φλεγμονή του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, την υπερβολική έκκριση οξέος, τις ανεπιθύμητες παρενέργειες κάποιων φαρμάκων, τους ψυχολογικούς παράγοντες αλλά και την μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Επίσης οι διατροφικές μας συνήθειες όπως η γρήγορη βρώση, το αλκοόλ, τα πικάντικα τρόφιμα, η υπερβολική καφεΐνη και το κάπνισμα μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία.

Τέλος πιο σπάνιες αιτίες για την εμφάνιση δυσπεψίας είναι η διαφραγματοκήλη, οι χολοκυστοπάθειες, η παγκρεατίτιδα, η γαστροπάρεση, οι νόσοι του θυρεοειδή αδένα, κάποιες καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο κοιλιακός πόνος, η όξινη γεύση στο στόμα, το φούσκωμα (αίσθημα πληρότητας στο στομάχι), τα αέρια, το αίσθημα καύσου στον οισοφάγο, η ναυτία, ο εμετός και σπάνια η διάρροια.

Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση της δυσπεψίας βασίζεται συνήθως στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, στη φυσική εξέταση και ενίοτε στην γαστροσκόπηση, ενώ κάποιες φορές απαιτείται και εξέταση για μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο, καθώς και εξετάσεις αίματος ή και κοπράνων. Η πιο συνηθισμένη συμβατική θεραπεία της δυσπεψίας είναι κάποια αντιόξινα φάρμακα τα όποια όμως μετά από μακροχρόνια χρήση είναι πιθανόν να προκαλέσουν αρκετές ανεπιθύμητες παρενέργειες, για αυτόν τον λόγο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην διατροφική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας . Τέλος αν υπάρχει λοίμωξη στο στομάχι από
ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού τότε ο γιατρός πιθανόν να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά φάρμακα για τη θεραπεία της λοίμωξης.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

1. Τζίντζερ
Όταν πρόκειται για ανακούφιση δυσπεψίας το τζίντζερ έχει τον πρώτο λόγο αφού έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ βοηθάει το στομάχι να απελευθερώσει πιο γρήγορα το περιεχόμενο του προς το λεπτό έντερο.

2. Αγκινάρα
Μια μελέτη το 2015 έδειξε ότι το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματα δυσπεψίας.

3. Μέντα
Η μέντα είναι ένα δημοφιλές αρωματικό φυτό που συμβάλλει σημαντικά στην πεπτική διαδικασία. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση, ενώ οι ψυκτικές της ιδιότητες ηρεμούν όλο το πεπτικό σύστημα.

4. Ψυχική ηρεμία
Η χαλάρωση του νου και του σώματος μπορεί να βοηθήσει δραστικά στην μείωση της συχνότητας των συμπτωμάτων της δυσπεψίας . Η σωματική άσκηση, η γιόγκα, το μασάζ, μια βόλτα στην φύση , ένα ζεστό μπάνιο στην μπανιέρα σε συχνή βάση μπορούν βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

5. Αποφυγή τροφίμων που εντείνουν την δυσπεψία
Αποφύγετε τα πικάντικα, λιπαρά, και επεξεργασμένα τρόφιμα. Επίσης περιορίστε τον καφέ , την λακτόζη , τα όξινα τρόφιμα και την σφολιάτα

6. Αλλαγή συνήθειων κατά τη διάρκεια κατανάλωσης του φαγητού αλλά και των συνηθειών μετά την κατανάλωση του φαγητού

Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και ακολουθήστε ένα πρόγραμμα με μικρά συχνά γεύματα
Μασήστε με το στόμα κλειστό
Μην μιλάτε ενώ μασάτε
Φάτε αργά και μασήστε το φαγητό σας καλά
Ποτέ μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό
Αποφύγετε να φάτε αργά το βράδυ
Περιμένετε τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το φαγητό πριν πάτε για ύπνο
Αποφύγετε στενά ρούχα και ζώνες
Κρατήστε το κεφάλι ψηλά κατα την διάρκεια του ύπνου με την βοήθεια ενός μαξιλαριού
7. Αποφύγετε τα αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα

8. Σταματήστε τις κακές συνήθειες
Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι δύο από τις χειρότερες συνήθειες αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα δυσπεψίας καθώς είναι δύο παράγοντες ικανοί να προκαλέσουν συμπτώματα ή να εντείνουν σημαντικά τα συμπτώματα που ήδη υπάρχουν.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: