Νοσηλευτές που ειδικεύτηκαν στη Δημόσια Υγεία/Κοινοτική Νοσηλευτική και στην Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική και προσλήφθηκαν στο ΕΣΥ με σύμβαση ορισμένου χρόνου αναγκάζονται να φύγουν από τα νοσοκομεία τέλος του μήνα
Εκτός νοσοκομείων αναμένεται να βρεθούν 890 ειδικευμένοι νοσηλευτές που προσλήφθηκαν μέσα στην πανδημία και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στα Επείγοντα και σε άλλα τμήματα νοσοκομείων.
Πρόκειται για ομάδα νοσηλευτών που ειδικεύτηκαν στη Δημόσια Υγεία/Κοινοτική Νοσηλευτική και στην Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική και προσλήφθηκαν στο ΕΣΥ με σύμβαση ορισμένου χρόνου, βάσει του άρθρου 32 του Νόμου 4715/2020.
«Ανά υγειονομική περιφέρεια οι κληρώσεις έγιναν, οι νοσηλευτές μπήκαν στις θέσεις τους γεμάτοι όρεξη να αποκτήσουν νέες γνώσεις μέσω της 18μηνης σύμβασης για ειδικότητα και πιστεύοντας πως, βάσει νόμων και θεσμικών πλαισίων, θα υποστηρίζονται από Συντονιστές οι οποίοι θα σταθούν αρωγοί σε αυτές τις νέες εμπειρίες. Αξίζει να σημειωθεί πως στις ΜΕΘ της χώρας επικρατούσαν εμπόλεμες καταστάσεις λόγω της πανδημίας Covid-19. H ελληνική πραγματικότητα με την οποία οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές συγκρούστηκαν δεν άργησε να παρουσιαστεί. Συντονιστές δεν είχαν ορισθεί ούτε όμως και το θεσμικό πλαίσιο της ειδικότητας. Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές κλήθηκαν να καλύψουν τα μεγάλα κενά του ΕΣΥ, τα οποία θα έπρεπε να είναι στελεχωμένα από καταρτισμένο προσωπικό. Σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκαν από τους ανωτέρους τους να καλύψουν και τμήματα εκτός της ειδικότητάς τους, κατά παράβαση της σύμβασής τους. Όμως ανταποκρίθηκαν και με ζήλο κατάφεραν να στηρίξουν το εθνικό σύστημα υγείας συμμεριζόμενοι την κατάσταση λόγω της πανδημίας», αναφέρουν σε κείμενο διαμαρτυρίας τους οι Ειδικοί Νοσηλευτές.
Οι 18 μήνες πέρασαν, ήρθε η σειρά απονομής του τίτλου. «Η εξεταστέα ύλη ήταν υπέρογκη και τα εξεταστικά κέντρα λίγα. Οι νοσηλευτές της περιφέρειας για να εξεταστούν, αναγκάστηκαν με δικά τους έξοδα να ταξιδέψουν και να διανυκτερεύσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, διότι μόνο εκεί υπήρχαν εξεταστικά κέντρα. Παρόλα αυτά οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές εξετάστηκαν και πέτυχαν. Είναι πλέον Νοσηλευτές Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής και Νοσηλευτές ΜΕΘ και Επειγόντων, δηλαδή ειδικευμένο προσωπικό».
Μετά την απονομή του τίτλου, με το ΕΣΥ λαβωμένο από την πανδημία, οι ειδικευμένοι πλέον νοσηλευτές εξακολουθούσαν να καλύπτουν σημαντικές υγειονομικές ανάγκες. Με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση παρέτεινε τις συμβάσεις τους για 18 μήνες ακόμη. Όμως, όπως καταγγέλλουν, μετά το πέρας των τριών ετών, αποφασίστηκε η λήξη των συμβάσεων στις 30 Νοεμβρίου.
«Προκύπτουν πολλά εύλογα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα στελεχωθούν τα κενά. Γιατί το Υπουργείο Υγείας από τη μία επενδύει στην ειδίκευση των νοσηλευτών σε τμήματα κλειδιά, και από την άλλη με το πέρας της ειδικότητας δεν τους απορροφά άμεσα με ειδικές προκηρύξεις – προσλήψεις ειδικότητας, ενώ είναι το πλέον κατάλληλο προσωπικό γι’ αυτά τα τμήματα; Τι συνέβη με το θεσμικό πλαίσιο της νοσηλευτικής ειδικότητας, τι θα γίνει με αυτούς τους πλέον ειδικούς νοσηλευτές και άλλα πολλά. Είναι λυπηρό να επενδύονται κονδύλια για ειδίκευση νοσηλευτών και στο τέλος να επικρατεί το αίσθημα ότι οι νοσηλευτές ειδικότητας χρησίμευσαν μόνο για ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων κατά της πανδημίας Covid-19. Είναι επίσης λυπηρό, οι νοσηλευτές αυτοί να βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό όπου ο τίτλος της ειδικότητας που στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται θεσμικά, να αποτελεί όπλο πρόσληψής τους σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, καθιστώντας την επένδυση του Υπουργείου Υγείας ατελέσφορη για το εθνικό σύστημα υγείας», σημειώνουν οι Ειδικοί Νοσηλευτές.
Την επικείμενη λήξη των συμβάσεων καταγγέλλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας αναφέρει πως «εάν τα Νοσοκομεία στερηθούν τις υπηρεσίες 890 Νοσηλευτών από 1/12/2023 που λήγουν οι συμβάσεις τους θα καταρρεύσουν. Θα πρέπει οι 890 συνάδελφοι ειδικευμένοι πια Νοσηλευτές στην πλειοψηφία τους να ενταχθούν στο επικουρικό προσωπικό και να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους όπως προτίθεσθε να πράξετε για το Επικουρικό προσωπικό. Όμως αυτό πρέπει να γίνει τάχιστα καθώς σε 10 ημέρες λήγουν οι Συμβάσεις τους και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση».