Τα κατάγματα της πυέλου (κοτύλης και λεκάνης) είναι πολύσοβαρές κακώσεις συχνά υψηλής ενέργειας, που δυνητικά μπορούν νααποβούν μοιραίες για τον ασθενή. ‘Όσον αφορά το φύλο αναλύθηκαν 3471 κατάγματα κοτύλης σε 3434 ασθενείς. 1396 ήταν γυναίκες με αναλογία γυναίκες προς άνδρες 2.5:1 ή 71.8% vs 29,2%. Η μέση ηλικία από 5004 ασθενών ήταν 33.6 χρόνια με διακύμανση από 7-106 χρονών. Το τροχαίο ατύχημα περιγράφεται ως η βασική αιτία στο 79.2% των περιπτώσεων, μια απλή πτώση στο 8.5%, μια πτώση από ύψος στο 7.3% και 5% άλλες περιπτώσεις μηχανισμών τραύματος. Το 51.2% είχαν πολλαπλές κακώσεις ενώ ένα ποσοστό 23.5% είχαν τραύμα εγκεφάλου-Traumatic BrainInjury (TBI). Δεδομένα από Γερμανικές πολυκεντρικές μελέτες δείχνουν ότι το 50.6% είχαν μεμονωμένα κατάγματα κοτύλης ενώ 32.4% είχαν τουλάχιστονμια επιπρόσθετη κάκωση ενώ το 17% είχαν πολλαπλές κακώσεις. Συμπερασματικά ο τυπικός ασθενής με κάταγμα κοτύλης είναι άρρεν μεταξύ 20 και 45 ετών το οποίο συνέβη μετά συνήθως από τροχαίο. Η αριστερή κοτύλη είναι πιο συχνή από τη δεξιά. Το 50% των καταγμάτων κοτύληςσυνοδεύονται και από άλλες κακώσεις ενώ στο 25% υπάρχει ΤΒΙ. Ηθνητότητα κυμαίνεται γύρω στο 3%.
H τροποποιημένη Stoppa προσπέλαση ή αλλιώς πρόσθια διαπυελικήπροσπέλαση (Anterior Intrapelvic Approach) έχει απόλυτη ένδειξη για τα κατάγματα της τετράπλευρης επιφάνειας ειδικά όταν είναι μεσαία-χαμηλά, δηλαδή γύρω από την ισχιακή άκανθα ή/και περιφερικότερα. Εάν είναι υψηλά κατάγματα τετράπλευρης επιφάνειας τότε η Stoppa προσπέλαση πρέπει να συνδυαστεί με το έξω παράθυρο (modifiedilioinguinal approach) ή μπορεί να συνδυαστεί με το lateral + middle window της λαγονοβουβωνικής και τότε λέγεται Ilioinguinal approach-intrapelvic modification ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί η πλάκα σωστά στηντετράπλευρη επιφάνεια.
Περισσότερα: https://www.researchgate.net/publication/339983977_E_Prosthia_Diapyelike_Prospelase_Anterior_Intrapelvic_Approach-_AIP_e_tropopoiemene_Stoppa_Modified_Stoppa_Approach_sten_antimetopise_ton_katagmaton_tes_lekanes-kotyles [accessed Oct 14 2023].