Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports και αφορά τους θανάτους που καταγράφηκαν ως θάνατοι COVID-19 σε επτά νοσοκομεία της Αθήνας κατά τη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Όμικρον (Ιανουάριος – Αύγουστος 2022). Μεταξύ των συγγραφέων ο καθ. Σύψας (τελευταίος συγγραφέας)
Βασικά Σημεία της Μελέτης:
Διάκριση Θανάτων: Η μελέτη εξέτασε 530 θανάτους που είχαν καταγραφεί επίσημα ως θάνατοι COVID-19. Διαπίστωσε ότι:
290 θάνατοι (54,7%) χαρακτηρίστηκαν ως θάνατοι “εξαιτίας” της COVID-19 (δηλαδή η νόσος ήταν η κύρια αιτία ή σημαντικός συμβάλλοντας παράγοντας).
240 θάνατοι (45,3%) χαρακτηρίστηκαν ως θάνατοι “με” COVID-19 (δηλαδή ο ασθενής είχε θετικό τεστ αλλά πέθανε από άλλη, άσχετη αιτία, συχνά χωρίς συμπτώματα COVID-19 ή ανάγκη για ειδική θεραπεία).
Ανακρίβειες στα Πιστοποιητικά Θανάτου: Υπήρχαν αποκλίσεις μεταξύ των επίσημων πιστοποιητικών θανάτου και της επανεκτίμησης των κλινικών δεδομένων από τους ερευνητές.
Παράγοντες που Σχετίζονται με τη Διάκριση:
Οι θάνατοι “με” COVID-19 (που το άρθρο θεωρεί λανθασμένη ταξινόμηση) συνδέονταν συχνότερα με νοσοκομειακές λοιμώξεις, μικρότερη ηλικία, ανοσοκαταστολή, ηπατική νόσο τελικού σταδίου και εισαγωγή για άλλους λόγους.
Οι θάνατοι “εξαιτίας” της COVID-19 συνδέονταν συχνότερα με κλασικά συμπτώματα (υποξία, δύσπνοια, πυρετό, βήχα), ανάγκη για οξυγονοθεραπεία και λήψη ειδικών θεραπειών (Remdesivir, Δεξαμεθαζόνη).
Μεθοδολογία Μελέτης: Η μελέτη βασίστηκε σε ενδελεχή ανασκόπηση ιατρικών φακέλων, συνεντεύξεις με θεράποντες ιατρούς και ανεξάρτητη αξιολόγηση από δύο ειδικούς λοιμωξιολόγους.
Συμπεράσματα που προκύπτουν από το Άρθρο:
Η μελέτη είναι απόδειξη μιας “μαζικής υπερκαταγραφής” των θανάτων από COVID-19 στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Όμικρον.
Αυτό το ποσοστό (45,3%) των θανάτων “με” COVID-19 αποκαλύπτει μια “συντονισμένη ψυχολογική επιχείρηση (PSYOP)” με στόχο τη μεγιστοποίηση του φόβου και την επιβολή “δρακόντειων μέτρων ελέγχου” (lockdowns, μάσκες, εμβολιασμοί mRNA).
Παρόμοιες πρακτικές καταγραφής θανάτων υπήρχαν και σε άλλες Δυτικές χώρες – η υπερκαταγραφή ήταν ευρύτερο φαινόμενο.