Για τους 170 κωπηλάτες (ερέτες) μιας τριήρους η ζωή εν πλω ήταν πολύ σκληρή.
Κείμενο του Ηλία Αναγνωστάκη.
Δεχόντουσαν ριπές ανέμου ( κάτι πολύ συνηθισμένο στο Αιγαίο), βροχή, φοβερό ήλιο, καθώς και βροχή βλημάτων ( σε περίπτωση ναυμαχίας) αδιαμαρτύρητα.
Έτρωγαν τον κυκεώνα ( ένα μίγμα κριθαριού, κατσικίσιου τυρού, μελιού, και κρασιού) καθώς και λίγο ψωμί, ελιές και σύκα, και γενικός ότι μπορούσε να διατηρηθεί μέσα σε πανέρια μέσα στο στενό σκάφος ( 40 μέτρα μήκος, 4 πλάτος) της τριήρους, όπου γινόταν στη κυριολεξία το “αδιαχώρητο” αφού στοιβαζόταν άλλοι τριάντα άνδρες ( 16 Ναυτικοί , 10 οπλίτες και 4 τοξότες).
Συνολικά 200 άνδρες ήταν παστωμένοι σαν σαρδέλες σε ένα πλοίο-πύραυλο, που θυσίαζε χωρητικότητα για την κινητικότητα και ευλυγισία.
Με ένα προβατίσιο μαξιλάρι, προσπαθούσαν να βολευτούν όπως-όπως, αν και συνήθως διανυκτέρευαν κάθε βράδυ και σε διαφορετική παραλία, αφού οι τριήρεις αν και ποντοπορα πλοία, δεν ήταν πλοία ανοικτής θαλάσσης επί μακρόν και ήθελαν συνεχώς λιμάνια ή ακτές, αφού δεν είχαν περιθώρια ανεφοδιασμού πέραν των δυο ημέρων, για τόσο μεγάλο πλήρωμα.
Οι Ερέτες όμως, είχαν ηθικό στα ύψη, φοβερό πνεύμα μονάδας και ήταν τόσο πολύ σκληραγωγημένοι και εκπαιδευμένοι, που μπορούσαν να κωπηλατούν επί ώρες, συγχρονισμένα και με ταχύ ρυθμό.
Στρατολογημένοι από τους 40.000(!) “Θήτες” (ελευθέρους Αθηναίους πολίτες που δεν είχαν τα οικονομικά μέσα για να πολεμήσουν σαν οπλίτες), και από Δήμους σαν την Παλλήνη, Χολαργό, και την Αιξωνή ( Βούλα/Γλυφάδα) ήταν η “ραχοκοκαλιά” του Αθηναϊκού στόλου και μπορούσαν να επανδρώσουν τουλάχιστον 200 σκάφη ( τα αλλά 100 επανδρωνόταν από μισθωμένα πληρώματα, κυρίως από Εύβοια, αλλά και άλλους Έλληνες, ενώ σε έκτακτες περιπτώσεις (Μετά την καταστροφή στην Σικελία το 413) επιστρατευόταν και δούλοι, με την υπόσχεση ότι θα απελευθερωνόταν, κάτι που γινόταν, εφόσον…επιζούσαν.
Όπως και να έχει, οι Θήτες τα “έδωσαν όλα” για το μεγαλείο της Αθήνας, πετυχαίνοντας λαμπρούς θριάμβους ( Σαλαμίνα, Αργινούσες) αλλά και υφιστάμενοι τρομερές απώλειες (Αίγυπτος 458 -6.000 νεκροί, Σικελία 413- 9.000 νεκροί, Αιγός Ποταμοί 405 – 4.000 νεκροί).
Είναι οι Ερέτες.