Το ροχαλητό είναι μια διαταραχή του ύπνου, που επηρεάζει το 40 τοις εκατό των ανδρών και το 25 τοις εκατό των γυναικών. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο ροχαλητό. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 55 – 84 ετών ροχαλίζουν.
Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο ανάλαφρα.
1. Κοιμηθείτε στο ένα πλευρό
Είναι πιο πιθανό να ροχαλίζετε όταν κοιμόσαστε ανάσκελα, αλλά και όταν κοιμόσαστε μπρούμυτα γιατί πιέζετε το στομάχι σας και αυτό είναι δημιουργεί στρες στον αυχένα.
2. Χάστε βάρος
Το υπερβολικό σωματικό βάρος, ειδικά γύρω από το λαιμό, ασκεί πίεση στους αεραγωγούς, με αποτέλεσμα να ροχαλίζετε.
3. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά
Τόσο το αλκοόλ όσο και τα υπνωτικά χάπια μπορούν να καταστείλλουν το κεντρικό νευρικό σας σύστημα και να χαλαρώσουν τους μυς του λαιμού και το σαγόνι σας, xorisorianews.gr κάνοντας πιο πιθανό το ροχαλητό. Οι ουσίες αυτές είναι επίσης γνωστό ότι συμβάλλουν στην άπνοια του ύπνου, μια επικίνδυνη κατάσταση που έχει συνδεθεί με την καρδιαγγειακή νόσο. Και δεν θα πρέπει ποτέ, μα ποτέ να τα χρησιμοποιείτε μαζί.
4. Φροντίστε τις αλλεργίες σας
Οι χρόνιες αναπνευστικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό αναγκάζοντας τους πάσχοντες να αναπνέουν από το στόμα τους ενώ κοιμούνται. Λαμβάνοντας ένα αντιισταμινικό λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει. Εάν η μύτη σας είναι μπουκωμένη, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι, φυσιολογικό ορό ή έναν υγραντήρα.
5. Κόψτε το τσιγάρο
Ο καπνός βλάπτει το αναπνευστικό σύστημα.
6. Ανυψώστε το κεφάλι σας
Αν ανυψώσετε το κεφάλι σας, μπορείτε να αποφορτίσετε τους αεραγωγούς, καθιστώντας ευκολότερη την αναπνοή. Σηκώστε το κεφάλι του κρεβατιού με την τοποθέτηση βιβλίων κάτω από τις θέσεις του κρεβατιού, ή στηρίξτε το πάνω μέρος του σώματος σας (όχι μόνο το κεφάλι σας) με μαξιλάρια.
7. Πιείτε μια γουλιά λάδι
Δοκιμάστε λίγο πριν πέσετε για ύπνο να πιείτε μια γουλιά ελαιόλαδο. Αυτό ενδέχεται να σας σώσει, όπως εξηγούν οι ειδικοί, καθώς το ελαιόλαδο βοηθάει τους μαλακούς ιστούς του λαιμού να παραμείνουν ελαστικοί όλο το βράδυ (και τον αέρα να κυκλοφορεί πιο αθόρυβα ανάμεσά τους) μειώνοντας το ροχαλητό.