Παρότι οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει στον κλάδο τους, μόλις το 2% δηλώνει πολύ εξοικειωμένο με τις εφαρμογές της
να ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό των Ελλήνων φαρμακοποιών καταγράφεται σε έρευνα να γνωρίζει ακριβώς τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη, την ίδια στιγμή που περισσότεροι από τους μισούς εκτιμούν ότι μέσω αυτής μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η επαγγελματική τους ζωή.
Η τεχνητή νοημοσύνη, για τις δυνατότητες της οποίας είναι πεπεισμένη σχεδόν στο σύνολό της η επιστημονική κοινότητα, αποτελεί για πολλούς βασικό παράγοντα και για τη βελτίωση των συνθηκών στον ευρύτερο τομέα της υγείας. Ενώ οι εφαρμογές της έχουν ήδη παρεισφρήσει σε αρκετούς τομείς της ζωής, φαίνεται πως οι φαρμακοποιοί ακόμη αγνοούν τι είναι στην πραγματικότητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Alco η οποία έγινε για λογαριασμό του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙΦΑΣΥΝ), η συντριπτική πλειονότητα και συγκεκριμένα το 98% των φαρμακοποιών πανελλαδικά δηλώνoυν από μέτρια έως καθόλου εξοικειωμένοι με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, το 57% δηλώνει καθόλου εξοικειωμένο, το 13% ελάχιστα, το 12% κάπως εξοικειωμένο και μόλις το 2% δηλώνει πολύ εξοικειωμένο με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.
Η έρευνα έγινε το διάστημα 8-16 Οκτωβρίου 2023 και συμμετείχαν 400 φαρμακεία από όλη τη χώρα, δηλαδή ένα δείγμα αρκετά αντιπροσωπευτικό.
Τα ευρήματα της έρευνας ανέδειξαν επίσης ότι:
Το 77% των φαρμακοποιών δηλώνει ότι θέλει να είναι ενημερωμένο για τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το 68% ζητά να εκπαιδευτεί στη χρήση των σχετικών προγραμμάτων, γιατί τη θεωρεί σημαντική για το επάγγελμά του.
Το 66% των φαρμακοποιών πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βρει εφαρμογή στο φαρμακείο.
Το 57% θεωρεί ότι θα βελτιώσει πολύ την επαγγελματική του καθημερινότητα.
Το 69% θα ήθελε να χρησιμοποιήσει στο φαρμακείο του προγράμματα που ενημερώνουν για τις αλληλεπιδράσεις και τις παρενέργειες φαρμάκων.
Το 60% συμφωνεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο του φαρμακοποιού στην παρακολούθηση της θεραπευτικής πορείας των ασθενών.
Το 60% θα χρησιμοποιούσε την τεχνητή νοημοσύνη για την εύκολη πρόσβαση και καταχώριση σε ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας των ασθενών.
Το 49% θα τη χρησιμοποιούσε για να συμβουλέψει ασθενείς.
Το 44% θα την αξιοποιούσε σε υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας εξ αποστάσεως (π.χ. βιντεοκλήση).
Το 79% των φαρμακοποιών δεν πιστεύει και ούτε φοβάται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα τον αντικαταστήσει ως επαγγελματία υγείας.
Στο πλαίσιο της έρευνας η Alco απηύθυνε δύο επιπλέον ερωτήματα προς τους φαρμακοποιούς τα οποία δεν είχαν σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά αφορούσαν βασικά ζητήματα του κλάδου. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, το 51% των φαρμακοποιών δεν αποδέχεται την προοπτική για συνένωση φαρμακείων, την οποία πολλοί εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς αλλά και της πολιτείας ευαγγελίζονται ως μια σημαντική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των φαρμακείων.
Επίσης, 4 στους 10 φαρμακοποιούς αναφέρουν ως το σημαντικότερο αίτημα που θα έθεταν προς την κυβέρνηση τη θέσπιση αποζημίωσης για τις ημέρες που διανυκτερεύουν, ενώ 3 στους 10 την ανάπτυξη υπηρεσιών.