Παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία PEMF
Μελέτες in vitro έδειξαν ότι τόσο τα παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία (PEMF) όσο και η εξωσωματική θεραπεία κυμάτων σοκ (ESWT) αύξησαν την έκφραση προ-φλεγμονώδους κυτοκίνης όπως η ιντερλευκίνη (IL-6 και IL-10). Το ESWT αυξάνει την έκφραση των αυξητικών παραγόντων, όπως ο μετασχηματισμός του αυξητικού παράγοντα β (ΤΟΡ-β), (VEGF). Καθώς και την έκφραση του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα 1 (IGF1), καθώς και η σύνθεση των ινών κολλαγόνου Ι
Η παθογένεση του εκφυλισμού των τενόντων και της τενοντοπάθειας παραμένει εν μέρει ασαφής. Ωστόσο, ενεργό ρόλο έχουν οι μεταλλοπρωτεϊνασες (MMP), αυξητικοί παραγόντες όπως (VEGF), και φλεγμονώδη στοιχεία και κυτοκίνες. Η επούλωση των τενόντων συνήθως συμβαίνει σε τρεις διαφορετικές φάσεις: Tην οξεία φλεγμονώδη φάση, για έως και 3-7 ημέρες, στην οποία εμφανίζεται η νεοαγγειογένεση. Aκολουθεί η πολλαπλασιαστική φάση που μπορεί να διαρκέσει για έως και 21 ημέρες. Σε αυτή τη φάση γίνεται ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός του επιτενόντος και του ενδοτενόντος, ταυτόχρονα με την παραγωγή κολλαγόνου, φιμπρονεκτίνης και ελαστίνης. Η τρίτη φάση είναι η αναδιαμόρφωση που μπορεί να διαρκέσει εώς και 2 χρόνια..
Συζήτηση
Τα προ-κλινικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με διάφορες κλινικές μελέτες, υποδηλώνουν μια πιθανή αποτελεσματικότητα του ESWT για τη θεραπεία της τενοντοπάθειας. Πρόσφατα το PEMF κέρδισε δημοτικότητα ως επικουρικό για τη θεραπεία κατάγματος και την αναγέννηση των οστών. Η μηχανική διέγερση που πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας PEMFs μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία της τενοντοπάθειας και για την αναγέννηση των τενόντων. Ωστόσο, δεν βρέθηκε καμία σαφής ένδειξη κλινικής αξίας ESW και PEMF στη βιβλιογραφία σχετικά με τη θεραπεία της τενοντοπάθειας στον άνθρωπο, επομένως απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν οι πολλά υποσχόμενες υποθέσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μηχανικής διέγερσης PEMF.
Πηγή: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2015.00211/full