Η σεξουαλική ζωή μετά τη μαστεκτομή

Το πιο σημαντικό είναι η γυναίκα να δώσει χρόνο στον εαυτό της να αποδεχτεί τη νέα κατάσταση, καθώς και η ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού.

 

Γράφει ο Δρ. Θάνος Ασκητής:

Ψυχίατρος – Σεξολόγος, Καθηγητής Ψυχιατρικής EUC

Πρόεδρος Ινστιτούτου ψυχικής και σεξουαλικής υγείας

Μέλος ΕΨΕ, APA/USA, ISSM/ESSM

 

Το βίωμα μίας ασθένειας, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, εγείρει πολύ δυνατά συναισθήματα, που αφορούν βασικά κομμάτια του ψυχισμού μιας γυναίκας. Η μαστεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του ενός ή και των δύο μαστών, ολική ή μερική. Συνήθως λαμβάνει χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος, ή και σε μερικές περιπτώσεις για να προληφθεί.

Πολλές φορές μοιάζει «μονόδρομος» για τη σωτηρία, ενώ παράλληλα αποτελεί μία δοκιμασία, καθώς το σώμα της γυναίκας αλλάζει, μέσα από την απώλεια του μαστού, ενώ το στήθος είναι στενά συνυφασμένο με τη θηλυκότητά της, σύμβολο της ομορφιάς της, της μητρότητας που δίνει ζωή στο μωρό της, αλλά και πηγή απόλαυσης και ευχαρίστησης, ως μία από τις βασικές ερωτογενείς ζώνες.

Η διαδρομή που διανύει μία γυναίκα ζώντας την εμπειρία του καρκίνου, η απώλεια των μαλλιών, οι αυξομειώσεις του βάρους, οι αλλαγές στο δέρμα, η μερική ή ολική μαστεκτομή, αντανακλούν τη νέα της εικόνα στον καθρέφτη, που την «γεμίζει» ανασφάλεια και ντροπή, καθώς και φόβο για το πώς το σώμα της θα γίνει αποδεκτό από τον σύντροφό της. Η σεξουαλική της επιθυμία, επίσης, επηρεάζεται αρνητικά, καθώς νιώθει ότι χάνει το σεξουαλικό της ρόλο, δεν νιώθει πλέον ελκυστική και ερωτική, αποφεύγοντας τη σεξουαλική επαφή με το σύντροφό της, λόγω του φόβου απόρριψης.

Από την πλευρά του άντρα, φαίνεται πώς και εκείνος διστάζει, πολλές φορές φοβάται μήπως φανεί εγωιστικό να μιλήσει για το πώς αισθάνεται ο ίδιος, ψάχνοντας παράλληλα τον κατάλληλο τρόπο που θα μπορούσε να την προσεγγίσει σεξουαλικά. Άλλωστε, δεν είναι το σεξ αυτό που έρχεται πρώτο, αλλά η συναισθηματική επαφή, μέσα από τη στήριξη και την κατανόηση.

Ωστόσο, η μαστεκτομή δεν στερεί από τη γυναίκα τη σεξουαλική ζωή, παρόλο που εκείνη μπορεί να αισθάνεται ότι δεν έχει πια δικαίωμα σε αυτήν. Η άμεση επανορθωτική πλαστική μετά την μαστεκτομή αποτελεί βασικό παράγοντα για την ψυχική ενδυνάμωση και τη σωματική έκφραση της γυναίκας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή της και η συμφιλίωση με τη νέα της εικόνα.

Το πιο σημαντικό είναι να δώσει χρόνο στον εαυτό της να αποδεχτεί τη νέα κατάσταση και να αναζητήσει τους τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιήσει την ευκαιρία που έχει να απολαύσει τη ζωή και την υγεία της. Έρευνες έχουν δείξει ότι για να αποδεχτούμε μια αλλαγή στο σώμα μας χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών. Στην προσπάθεια αυτή, χρειάζεται να έχει σύμμαχο το σύντροφό της, ο οποίος δείχνοντάς της ότι μαζί μπορούν να ξεπερνούν κάθε δυσκολία, θα πρέπει να την διεκδικεί, αρκεί και η ίδια να μοιράζεται μαζί του όσα νιώθει και όσα την προβληματίζουν.

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών δεν έχει σεξουαλική δραστηριότητα μετά τη μαστεκτομή, κυρίως γιατί το ζευγάρι διστάζει και αποφεύγει να συζητήσει τις σκέψεις και τις ανησυχίες του γύρω από το θέμα.

Ο διάλογος με τον σύντροφο και ο χρόνος είναι οι δύο παράγοντες «κλειδιά» που θα βοηθήσουν τη γυναίκα να μειώσει τη συναισθηματική της δυσφορία και να επανακτήσει σταδιακά τη σεξουαλική της ζωή.

 

 

Πηγή: Έντυπο «Περί Υγείας»

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: