Το ChatGPT της Οφθαλμολογίας

Το Moorfields Eye Hospital και το University College London (UCL) Institute of Ophthalmology ανακοίνωσαν σε δελτίο τύπου ότι ανέπτυξαν ένα πρώτο στον κόσμο μοντέλο θεμελίωσης τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την οφθαλμολογία, που ονομάζεται RETFound, το οποίο εκπαιδεύτηκε σε 1,6 εκατομμύρια εικόνες αμφιβληστροειδούς από το Moorfields Eye Hospital στο Λονδίνο.

Εκτός από τον εντοπισμό οφθαλμικών ασθενειών που απειλούν την όραση, αυτό το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί επίσης να προβλέψει πιο γενικές προκλήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, του εγκεφαλικού και της νόσου του Πάρκινσον.

Στο δελτίο τύπου, οι ερευνητές πίσω από το RETFound εξήγησαν ότι αναπτύχθηκε για να ανιχνεύει δείκτες ασθένειας από εικόνες αμφιβληστροειδούς και είναι σε θέση να εντοπίσει μερικές από τις πιο εξουθενωτικές οφθαλμικές ασθένειες σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Το μοντέλο κυκλοφορεί δωρεάν στο κοινό για χρήση από οποιοδήποτε ίδρυμα παγκοσμίως και ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο όλης της έρευνας για την πρόληψη της τύφλωσης με AI.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο Nature.

Ο καθηγητής Pearse Keane, συγγραφέας του άρθρου, σχολίασε: «Αυτό είναι άλλο ένα μεγάλο βήμα προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την επανεφεύρεση της οφθαλμολογικής εξέτασης για τον 21ο αιώνα, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και παγκοσμίως. Δείχνουμε πολλές υποδειγματικές καταστάσεις όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το RETFound, αλλά έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω για εκατοντάδες άλλες απειλητικές για την όραση οφθαλμικές ασθένειες που δεν έχουμε ακόμη εξερευνήσει».

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το RETFound εκπαιδεύτηκε με ένα επιμελημένο σύνολο δεδομένων 1,6 εκατομμυρίων εικόνων από το Moorfields Eye Hospital. Αυτό χρησιμοποίησε εργαλεία και υποδομή τεχνητής νοημοσύνης που παρέχονται από το INSIGHT, τον ερευνητικό κόμβο δεδομένων υγείας υπό την ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας για την υγεία των ματιών που βασίζεται στο Moorfields, και τον μεγαλύτερο βιοπόρο οφθαλμικών δεδομένων στον κόσμο. Οι ισχυρές υπολογιστικές και AI δυνατότητες του κόμβου εξελίχθηκαν από μια ερευνητική συνεργασία του 2016 μεταξύ της Moorfields και της DeepMind, τώρα Google DeepMind.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συνδυάσει κλινικά δεδομένα υψηλής ποιότητας από το NHS, με κορυφαία τεχνογνωσία στην επιστήμη των υπολογιστών από τα πανεπιστήμιά του, έχει την πραγματική δυνατότητα να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην υγειονομική περίθαλψη με δυνατότητα AI», πρόσθεσε ο καθηγητής Keane. «Πιστεύουμε ότι η δουλειά μας παρέχει ένα πρότυπο για το πώς μπορεί να γίνει αυτό».

Αυτό το έργο ήταν μια συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας και Φροντίδας (NIHR) Moorfields, UCL Hospital και NIHR Birmingham Biomedical Research Centers και συγκέντρωσε τις ομάδες Επιστήμης Υπολογιστών και Μηχανικών στο UCL.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: