Ελαιόλαδο: Μοναδικές Ιδιότητες για την Προστασία της Υγείας

Το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, οπότε προστατεύουν από την απόφραξη των αρτηριών. Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι με την ενσωμάτωση στην καθημερινή διατροφή μας του υγιεινού παρθένου ελαιόλαδου, μπορεί να είστε σε θέση να προστατεύσετε τον εαυτό σας, όχι μόνο κατά της καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και του καρκίνου και των φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Μια μελέτη έγινε για τη μέτρηση των επιπτώσεων τριών διαφορετικών κατηγοριών ελαιολάδου με (χαμηλή, μεσαία ή υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες), τα επίπεδα των λιπιδίων στο πλάσμα και του οξειδωτικού στρες.
Σε μια ελεγχόμενη και διασταυρούμενη μελέτη σε 200 υγιείς άνδρες τυχαιοποιήθηκαν να καταναλώνουν 25 mL κάθε τύπου ελαιολάδου κάθε ημέρα για τρεις εβδομάδες, με δύο εβδομάδων παύση ενδιάμεσα. Μετρήθηκαν τα Επίπεδα της LDL, HDL, του σακχάρου στο αίμα, των τριγλυκεριδίων και των δεικτών του οξειδωτικού στρες μετά από κάθε παρέμβαση.
Ενώ τα επίπεδα των τριγκυκεριδίων μειώθηκαν το ίδιο και στους τρεις τύπους ελαιολάδου, αλλά οι πολυφαινόλες που βρίσκονται πλούσιες στο παρθένο ελαιόλαδο αύξησαν τα επίπεδα της HDL και μείωσαν ακόμα πιο πολύ τους δείκτες του οξειδωτικού στρες.

Η πρώτη μακροπρόθεσμη μελέτη που δείχνει ένα τέτοιο όφελος για την υγεία στις ΗΠΑ

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ Τ.Η. Chan School of Public Health στη Βοστώνη, ανέφερε “Η κατανάλωση περισσότερων από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με την μελέτη. Και νωρίτερα φέτος, οι ερευνητές ανέφεραν στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ανά ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες αιτίες σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν καταναλώνονται ποτέ ή σπάνια καταναλώνονται ελαιόλαδο.»

Προστατεύει απο τον καρκίνο
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν εδώ και πολύ καιρό πρότεινει ότι μια Μεσογειακού τύπου διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου. Οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι πολλά συστατικά του ελαιολάδου μπορεί να είναι υπεύθυνα για τις αντικαρκινικές επιδράσεις του.
Αυτά περιλαμβάνουν αντι-οξειδωτικά, πολυφαινόλες, καθώς και το ελαϊκό οξύ, λιπίδιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε οξείδωση.
Πρόσφατα, ογκολόγοι ερευνητές ενθουσιασμένοι ανακάλυψαν ότι το ελαϊκό οξύ, το βασικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ του ελαιολάδου, μπορεί να βοηθήσει τον καρκίνο αλληλεπιδρώντας με το ανθρώπινο γονιδίωμα.
Το Ελαϊκό οξύ λειτουργεί πραγματικά, καταστέλλοντας την υπερ-έκφραση ενός καλά χαρακτηρισμένου ογκογονίδιου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αιτιολογία, στην ραγδαία εξέλιξη και στην μετάσταση των διαφόρων ανθρώπινων καρκίνων.
Καταστέλλει τον πόνο και την φλεγμονή
Η αυξημένη κατανάλωση ελαιολάδου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την φλεγμονή και τον πόνο, ιδιαίτερα στην συνδέσεις.
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το ελαιόλαδο περιέχει μια αντι-φλεγμονώδη ουσία που ονομάζεται ολεοκανθάλη (oleocanthal).
Κατά τη διάρκεια προκαταρκτικών μελετών, ανακάλυψαν ότι η ολεοκανθάλη (oleocanthal) εμφανίζει παρόμοια αντιφλεγμονώδη δραστικότητα και προφίλ με την ιβουπροφαίνη (Advil®), η οποία χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση από τους πόνους.
Τα ελπιδοφόρα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να μειώσει την ανάγκη για την χρησιμοποίηση των κοινών αναλγητικών.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: