Προβιοτικά, Πρεβιοτικά και Ανοσοποιητικό

Ολοκληρωμένες μελέτες που διεξήχθησαν για τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της ανοσίας τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησαν αντίστοιχα σε ολοένα αυξανόμενα ενδιαφέροντα για “λειτουργικά” τρόφιμα, ειδικά για προβιοτικά και πρεβιοτικά. Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της εντερικής μικροχλωρίδας προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία του ξενιστή, παρόλο που η επιρροή τους σε άλλα σημεία του σώματος διερευνάται. Διαφορετικά βακτήρια του παχέος εντέρου μεταβολίζουν τα διατροφικά πρεβιοτικά για να παράγουν ωφέλιμους μεταβολίτες, ειδικά λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs) που βελτιώνουν το περιεχόμενο του αυλού και την λειτουργία του εντέρου και επηρεάζουν θετικά τη συνολική φυσιολογία του ξενιστή. Έτσι, αυτή η ανασκόπηση παρέχει μια γενική απεικόνιση του ανοσοποιητικού συστήματος, του ανοσοποιητικού συστήματος του εντέρου και της μικροχλωρίδας του. Η ανασκόπηση αξιολογεί επίσης τα “λειτουργικά” τρόφιμα με σημαντικές, αλλά περιεκτικές απόψεις στα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού που παρέχουν και τους μηχανισμούς δράσης τους.

Τα λειτουργικά τρόφιμα όπως τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι το μέλλον των τροφίμων που προάγουν την υγεία. Η κατανάλωση προβιοτικών όπως οι γαλακτοβάκιλλοι και τα βιδοβακτήρια μπορεί να προσφέρει μια επιλογή στα αντιβιοτικά για την πρόληψη και τη θεραπεία μικροβιακών λοιμώξεων με βάση ορισμένους μηχανισμούς όπως η παραγωγή αντιμικροβιακών τοξινών, η διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού, ο ανταγωνισμός για θρεπτικά συστατικά και πρόσφυση, καθώς και ρύθμιση του ανοσοποιητικού Σύστημα. Αυτό δεν είναι διαφορετικό από τα αποτελέσματα και τους μηχανισμούς των πρεβιοτικών, τα οποία εμπλέκονται σε συνεργιστικές διεργασίες με τους ωφέλιμους προβιοτικούς οργανισμούς. Επομένως, απαιτείται καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται, καθώς και εκτενείς μελέτες σε ανθρώπους για την επικύρωση εξαιρετικών ισχυρών προβιοτικών ειδών/στελών και αποτελεσματικής ποσότητας δόσεων που προορίζονται για συγκεκριμένες ασθένειες. Γενικά, τα αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων μπορεί να είναι πολύτιμα για τους πληθυσμούς-στόχους. Οι ερευνητές έχουν την ευθύνη να λαμβάνουν υπόψη τη σημασία των ευρημάτων τους για τους καταναλωτές, καθώς και τη θεμελιώδη τους σημασία για τα συνολικά συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προϊόντων. Επιπλέον, συνιστώνται περισσότερες έρευνες και μεταφραστική έρευνα για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά που προορίζονται να βοηθήσουν τους καταναλωτές των αναπτυσσόμενων χωρών.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332220308180?via%3Dihub

ΜΕΣΔΑΝΙΤΗ ΙΩΑΝΝΑ

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: